Stan zapalny w jamie ustnej po radioterapii i chemioterapii – wskazówki żywieniowe

Stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej (tzw. mucositis) to jedna z dolegliwości związanych z leczeniem onkologicznym (chemioterapia i radioterapia). Przyjmuje postać bolesnych nadżerek lub owrzodzeń, które utrudniają spożywanie posiłków i napojów. W związku z utrudnioną konsumpcją pokarmów, istnieje bardzo wysokie ryzyko pogorszenia stanu odżywienia i tym samym stanu zdrowia pacjenta. Sprawdź jakich zmian dokonać w diecie, aby złagodzić mucositis.

Rozwój stanu zapalnego w jamie ustnej

Objawy w postaci stanu zapalnego w jamie ustnej dotyczą szczególnie pacjentów z nowotworem głowy i szyi poddawanych radioterapii i rozwijają się w ciągu 1-2 tygodni od jej rozpoczęcia. 

W przypadku chemioterapii szacuje się, że mucositis występuje u ok. 40% pacjentów. Cytostatyki, które mogą wywołać nieprzyjemne objawy to m.in: 5-fluorouracyl, metotreksat, doksorubicyna, etoposyd, cyklofosfamid. Ryzyko wystąpienia zapalenia jamy ustnej jest wyższe w każdym kolejnym cyklu chemioterapii, a objawy są wówczas często bardziej nasilone. Mucositis rozwija się zazwyczaj w ciągu 5–10 dni od  rozpoczęcia chemioterapii. 

Do  gojenia i regeneracji błony śluzowej dochodzi zazwyczaj po około 2-3 tygodniach od zakończenia leczenia. 

Produkt

Zapisz się na mój bezpłatny newsletter, by otrzymywać porady dietetyczne, nowinki naukowe, wsparcie i motywację.

Każdy, kto zapisze się na newsletter, otrzyma darmowy ebook: „Jak wzmocnić organizm w trakcie choroby nowotworowej”.

Na ponad 20 stronach ebooka znajdziesz informacje na temat roli diety w trakcie choroby nowotworowej oraz zasad odżywiania, z uwzględnieniem wielu praktycznych wskazówek.  Zachęcam do lektury!

Czynniki ryzyka

Oprócz kwestii samego leczenia (rodzaj leczenia, dawka, czas trwania, sposób podania), istnieją inne czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia zapalenia w jamie ustnej. Należą do nich:

  • płeć – częstsze występowanie u kobiet, 
  • wiek – najbardziej narażeni są chorzy przed 20 r.ż, oraz chorzy po 50 r.ż.,
  • czynniki genetyczne, 
  • stan odżywienia – zły stan odżywienia i związane z nim niedobory składników odżywczych zwiększają ryzyko,
  • towarzyszące schorzenia, np. cukrzyca,
  • stan jamy ustnej i uzębienia, choroby jamy ustnej,
  • palenie tytoniu,
  • spożywanie alkoholu.

Wskazówki żywieniowe

Obok prawidłowej pielęgnacji jamy ustnej, odpowiednia dieta będzie kluczowym czynnikiem w łagodzeniu stanów zapalnych. Wprowadź następujące modyfikacje do swojego zwyczajowego sposobu żywienia:

  • Jedz małymi kęsami.
  • Wybieraj pokarmy miękkie, wilgotne, rozdrobnione lub zmiksowane, np: koktajle mleczne, musy, jajecznica, naleśniki, zupy krem, budynie, galaretki, kisiel.
  • Surowe warzywa i owoce zamień na gotowane – dodatkowo możesz je drobno pokroić lub zmiksować.
  • Przygotowując potrawy mięsne wybieraj mięso mielone, spulchniaj je namoczoną w wodzie lub mleku bułką.
  • Wybieraj delikatne, miękkie pieczywo, bez dodatku ziaren – unikaj chrupiących lub twardych skórek, pieczywo możesz maczać np. w mleku lub oliwie. 
  • Produkty typu kasza, ryż, płatki, makaron gotuj to pełnej miękkości – możesz je również zmiksować z gotowanymi warzywami, owocami lub mlekiem/jogurtem.
  • Zrezygnuj z posiłków drażniących błonę śluzową jamy ustnej, takich jak: słone (ogranicz ilość dodawanej do potraw soli i zrezygnuj ze słonych przekąsek),  kwaśne (np. pomarańcze, cytryny, limonki, ogórki kiszone, kapusta kiszona), pikantne (ostre przyprawy zastąp łagodnymi, np. koperek, pietruszka, bazylia, majeranek), pomidory i ketchup, suche, ostre i twarde produkty (np. grzanki, chrupkie wafle, paluszki, precle).
  • Najlepszą temperaturą spożywanych posiłków jest temperatura pokojowa, unikaj gorących i zimnych dań.
  • Dbaj o regularne nawadnianie organizmu, często sięgaj po małe łyki płynów, np. niegazowana woda, delikatne koktajle, herbaty ziołowe (w temperaturze pokojowej). Możesz pić przez słomkę. 
  • Wyeliminuj napoje gazowane, kwaśne soki, mocną kawę i herbatę.
  • Zrezygnuj z alkoholu i palenia papierosów.

Jak łagodzić nieprzyjemne objawy

Dodatkowo, aby koić ból i pieczenie: 

  • Płucz jamę ustną 2 razy dziennie kisielem z siemienia lnianego lub olejem, np. lnianym, który powlecze i nawilży poranioną błonę śluzową.
Kisiel z siemienia lnianego na dwa sposoby:

Sposób 1:
2 łyżki nasion lnu zalać letnią wodą i odstawić na 45-60 minut. Następnie odcedzić z nasion i spożyć sam kisiel.

Sposób 2: 2 łyżki nasion lnu wsypać do garnka i zalać 1-1,5 szklanki wody. Gotować powoli przez około 15 minut. Następnie odcedzić z nasion i spożyć sam kisiel.
  • Do łagodzenia objawów pieczenia możesz stosować również: Tantum Verde, napar z szałwii, rumianku, kory dębu, nawilżające, preparaty antybakteryjne lub sztuczną ślinę.
  • Dbaj o właściwą pielęgnację i higienę jamy ustnej oraz uzębienia – myj zęby 2-3 razy dziennie, czyść przestrzenie międzyzębowe nicią dentystyczną, unikaj płynów do płukania z alkoholem, stosuj łagodną pastę do zębów, miękkie szczoteczki i regularnie je wymieniaj. 
  • Przed leczeniem udaj się do stomatologa i wylecz wszystkie ubytki czy choroby dziąseł. To zmniejszy ryzyko wystąpienia powikłań w jamie ustnej w trakcie leczenia onkologicznego.

Mucositis a stan odżywienia

Następstwem stanu zapalnego w jamie ustnej  jest ograniczanie spożycia posiłków, a w konsekwencji utrata masy ciała i rozwój niedożywienia. Tworzy się błędne koło: mucositis prowadzi do pogorszenia stanu odżywienia, które kolei jeszcze bardziej nasila dokuczliwe objawy w jamie ustnej, co ponownie intensyfikuje problemy z przyjmowaniem pokarmów.  To niebezpieczna sytuacja, która może być powodem konieczności przerwania terapii onkologicznej. Dlatego bardzo ważne, aby w tym czasie szczególnie zadbać o wysoką wartość odżywczą posiłków nie zwiększając znacząco ich objętości. Co możesz zrobić w tej sytuacji:

  • Fortyfikuj (wzmacniaj) swoje posiłki za pomocą wysokokalorycznych dodatków, np. masło, oliwa, awokado, mascarpone, mąka migdałowa, mleko kokosowe, jajka.
  • Sięgnij po żywność medyczną, potocznie nazywaną “nutridrinkami”. Możesz wypijać je samodzielnie lub dodawać do potraw. 
  • Skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem. Szczególnie jeśli zauważyłeś niezamierzony spadek masy ciała –  nie eksperymentuj, skorzystaj z pomocy fachowca, który dostosuje dietę do Twojego aktualnego stanu zdrowia.

O mnie

Autor

Joanna Dąbkiewicz-Jankowska. Jestem dietetykiem klinicznym i specjalizuję się w dietetyce onkologicznej.

Pomagam osobom z chorobą onkologiczną, edukuję w prosty i przystępny sposób, abyś czuł się pewnie i bezpiecznie, dokonując codziennych wyborów żywieniowych. Poprowadzę Cię krok po kroku przez każdy etap choroby i leczenia.

Bibliografia:

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch spotify website search menu close arrow-v1 arrow-v2 arrow-v3 arrow-v4 arrow-v5 arrow-v5 arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long check contrast letter shopping-cart shopping-cart2