Czy pestki moreli leczą z raka

Pacjenci onkologiczni są narażeni na wiele niepotwierdzonych informacji na temat leczenia choroby nowotworowej. Pewne z nich cieszą się wyjątkową popularnością. Dziś opowiem o gorzkich pestkach moreli, a dokładnie o naturalnej substancji w nich zawartej, czyli amigdalinie. Mała pestka, a wzbudza tak dużo kontrowersji, ale jak to jest naprawdę – czy amigdalina może wyleczyć z raka?

O amigdalinie słów kilka

Amigdalina (nazywana również „witaminą B17”) występuje w pestkach owoców i nadaje im charakterystyczny gorzki smak. Można ją znaleźć nie tylko w pestkach moreli, ale także w pestkach brzoskwini, czereśni, jabłek i śliwek oraz w gorzkich migdałach. 

Troszkę teorii. Amigdalina należy do glikozydów cyjanogennych, których naturalną funkcją jest ochrona rośliny przed owadami i większymi roślinożercami. Zawartość amigdaliny rośnie w fazie wzrostu owoców i pozostaje stała lub minimalnie maleje w trakcie dojrzewania. Sama amigdalina nie jest toksyczna, ale w organizmie rozkłada się do cyjanowodoru, który może doprowadzić do poważnego zatrucia.

Teorie na temat działania amigdaliny

W obiegu krążą różne teorie na temat skuteczności amigdaliny w leczeniu raka – żadna z nich nie jest poparta dowodami naukowymi: 

1. Nowotwór można wyleczyć uzupełniając niedobór „witaminy B17”

Zwolennicy stosowania amigdaliny twierdzą, że choroba nowotworowa wynika z niedoborów w organizmie i możemy ją wyleczyć włączając więcej pokarmów, które zawierają brakujący składnik odżywczy (w tym wypadku pestki moreli będące źródłem „witaminy B17”). Problem w tym, że „witamina B17”  nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym i nie pomoże w poprawie zdrowia. „Witamina B17″ nigdy nie została uznana za związek należący do witamin.

2. Amigdalina celuje tylko w komórki nowotworowe, nie narusza komórek zdrowych

Teoria ta głosi, że cyjanowodór wytwarzany podczas spożywania amigdaliny zabija tylko komórki nowotworowe, pozostawiając zdrowe komórki nietkniętymi. To nieprawda, o czym świadczą liczne zatrucia po spożyciu amigdaliny.

Co mówią badania

Amigdalina została odkryta w 1830 roku przez dwóch francuskich chemików Pierre-Jean Robiquet i Antoine François Boutron-Charlard. W 1920 roku na podstawie badań dr Ernsta Krebsa seniora ogłoszono, że amigdalina może być skutecznym lekiem przeciwnowotworowym, jest jednak zbyt toksyczna dla ludzi, aby ją w tej postaci stosować. W 1952 roku syn dr Ernsta Krebsa dokonał syntezy mniej szkodliwej pochodnej amigdaliny, zwanej Letrilem. 

W latach 70. wykorzystanie Letrilu w postaci leku było popularną metodą leczenia nowotworów. Trzeba jednak podkreślić, że badania wykazujące przeciwnowotworowe właściwości amigdaliny były badaniami prowadzonymi na liniach komórkowych. Wyniki te nigdy nie potwierdziły się w badaniach na ludziach.

Pierwsze badanie na ludziach dotyczyło bardzo małej próby – tylko 6 pacjentów. Nie stwierdzono skuteczności stosowania amigdaliny w leczeniu nowotworów. W drugim badaniu wzięło udział 175 pacjentów z nowotworem piersi, okrężnicy lub płuc. Pod koniec badania nowotwór powiększył się u około połowy pacjentów. Natomiast 7 miesięcy później do wzrostu nowotworu doszło u wszystkich badanych. Ponadto wystąpiły także skutki uboczne, m.in. uszkodzenie wątroby, problemy z chodzeniem z powodu uszkodzonych nerwów, gorączka i zatrucie cyjankami.

Brak dowodów potwierdzających przeciwnowotworowe właściwości amigdaliny oraz częste przypadki działań niepożądanych spowodowanych jej przyjmowaniem sprawiły, że Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zdecydowała o wycofaniu leku Letril z rynku.

Nie ma żadnych doniesień o wyleczeniu osób z nowotworem poprzez spożywanie pestek zawierających amigdalinę.

Toksyczność amigdaliny

Można powiedzieć, że pestki z owoców  to „czysta natura”, a to co naturalne wydaje się w pełni bezpieczne. W końcu spożywamy też inne pestki, np. dyni czy słonecznika. Jednak w wypadku produktów zawierających amigdalinę nie możemy czuć się bezpiecznie.

Dawka śmiertelna dla człowieka po dożylnym wstrzyknięciu amigdaliny wynosi 5 g. Uważa się, że spożycie 50 migdałów gorzkich w krótkim czasie może być dawką śmiertelną dla osoby dorosłej. Oczywiście do zatrucia cyjankami może dojść przy znacznie niższej dawce. 

Oznaki zatrucia cyjankiem to:

  • nudności i wymioty,
  • bóle i zawroty głowy,
  • opadająca górna powieka,
  • osłabienie,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • problemy z chodzeniem spowodowane uszkodzonymi nerwami,
  • problemy z krążeniem i zatrzymanie akcji serca,
  • uszkodzenie wątroby,
  • trudności w oddychaniu,
  • gorączka.

Podsumowując, jeśli leczysz leczysz się konwencjonalnie, ale jednocześnie myślisz, aby wspomóc się amigdaliną – nie ryzykuj, grozi Ci poważne zatrucie, które może spowodować konieczność przerwania leczenia.

Jeśli natomiast rezygnujesz z tradycyjnego leczenia nowotworu na rzecz metod alternatywnych, w tym stosowania amigdaliny, narażasz się nie tylko na zatrucie, ale także na ryzyko wzrostu i rozprzestrzenienia się nowotworu.

Produkt

Zapisz się na mój bezpłatny newsletter, by otrzymywać porady dietetyczne, nowinki naukowe, wsparcie i motywację.

Każdy, kto zapisze się na newsletter, otrzyma darmowy ebook: „Jak wzmocnić organizm w trakcie choroby nowotworowej”.

Na ponad 20 stronach ebooka znajdziesz informacje na temat roli diety w trakcie choroby nowotworowej oraz zasad odżywiania, z uwzględnieniem wielu praktycznych wskazówek.  Zachęcam do lektury!

O mnie

Autor

Joanna Dąbkiewicz-Jankowska. Jestem dietetykiem klinicznym i specjalizuję się w dietetyce onkologicznej.

Pomagam osobom z chorobą onkologiczną, edukuję w prosty i przystępny sposób, abyś czuł się pewnie i bezpiecznie, dokonując codziennych wyborów żywieniowych. Poprowadzę Cię krok po kroku przez każdy etap choroby i leczenia.

Bibliografia:

  • Jaszczak-Wilke E, Polkowska Ż, Koprowski M, Owsianik K, Mitchell AE, Bałczewski P. Amygdalin: Toxicity, Anticancer Activity and Analytical Procedures for Its Determination in Plant Seeds. Molecules. 2021; 26 (8): 2253.
  • Barakata H, Aljutaily T, Almujaydil MS, Algheshairy RM, Alhomaid RM, Almutairi AS et al. Amygdalin: A Review on Its Characteristics, Antioxidant Potential, Gastrointestinal Microbiota Intervention, Anticancer Therapeutic and Mechanisms, Toxicity, and Encapsulation. Biomolecules. 2022; 12 (10): 1514.
  • Letril/Amigdalina – National Cancer Institute
facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch spotify website search menu close arrow-v1 arrow-v2 arrow-v3 arrow-v4 arrow-v5 arrow-v5 arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long check contrast letter shopping-cart shopping-cart2